Paulovkin Boglárka

„Gyakran magam is tervezem az általam illusztrált könyveket, természetesen a saját képeskönyveimet is én „raktam össze”. Az általam tervezett könyvek közül a Kerge ABC-re vagyok a legbüszkébb. 2008-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete vizuális művészeti tagozatainak GYERMEK-JÁTÉK pályázatán dicséretben is részesült. Szép tervezői kihívás volt, ráadásul illusztrátorként is kísérletezhettem benne: jó néhány képet készítettem hozzá, amiknek a stílusa teljesen eltér a már megjelent mesekönyveimből ismert grafikákétól. Az új utak pedig még mindig nagyon izgalmasak számomra. Háztartásomból vett példával élve: gyakrabban és könnyebben találok ki teljesen új ételeket, mint hogy kétszer ugyanúgy megfőznék valamit. Persze, azért vannak olyan biztos receptek, amiken legfeljebb csak kis változtatásokat teszek, hiszen már bizonyították, hogy « működnek ». A konyhában ilyen például az áfonyás csirke, a rajzasztalon pedig a színes alap, a száraz ecset, az akrilfesték, a markáns kontúrok.
Mielőtt rátaláltam volna a mesekönyv készítésre, autonóm grafikákat rajzoltam, festettem, amik mögött mindig ott bujkált egy-egy el nem mesélt történet. Sok közülük az Élet és Irodalom hetilapban jelent meg – e rajzok által ismertem meg például Kiss Ottót, aki az újságban látott munkáim alapján gondolta úgy, hogy az ő Csillagszedő Márióját is jól el tudnám mesélni rajzban. Talán valahol még várnak rám felnőtt-mesék, mesekönyvek is…
A könyveimben élő Katica, Róka, Egér, Picur és a többiek mellett otthon is van két mesehősünk: Ámon fiam tizenkét éves múlt, Ábris pedig kettő.”

Paulovkin Boglárka a Navigátorban>>